Inteligența artificială din Her ar putea deveni realitate prin Foursquare

de: Alexandru Puiu
07 11. 2016

În urmă cu câțiva ani, la momentul lansării filmului Her, inteligența artificială introdusă de Spike Jonze în respectiva peliculă părea desprinsă dintr-un viitor foarte îndepărtat, dar nu este chiar așa.

În ultima perioadă, piața de mobile și nu numai a ajuns asaltată de asistenți virtuali. Indiferent dacă vorbim de Siri, Alexa sau Google Assistant, aceste creații reușesc cu pași repezi să ne uimească prin intermediul răspunsurilor pe care ni le dau la întrebări și prin abilitatea lor de a ne face viața mai ușoară în cel mai autentic mod cu putință.

În continuare nu puteți purta un dialog pe subiecte arbitrare cu un astfel de Ai, dar există deja situații în care pot răspunde la întrebări succesive folosind referințe dintre întrebările anterioare. Un exemplu al acestui sistem fiind ,,Cine este președintele Americii?” urmată imediat de ,,Ce înălțime are?”.

Pentru a ne apropia totuși de nivelul inteligenței artificiale din Her, s-ar putea să ne ajute cei de la Foursquare, în loc de Google, Apple sau Amazon. Mai multe detalii despre proiectul iminent al companiei americane au fost verbalizate în cadrul podscastului Recode Decode la lui Kara Swisher. În respectivul context, co-fondatorul Dennis Crowley și CEO-ul Jeff Glueck s-au arătat foarte optimiști în legătură cu performanța celui recent proiect al companiei la care lucrează. Crowley a făcut și câteva referințe directe către filmul Her.

,,Imaginați-vă că un prieten merge alături de voi. Putem oare să facem o persoanlitate de genul ăla, care vorbește cu tine în acel sens? Nu este la 30 de ani distanță. Ne vom juca cu chestii de genul anul viitor. Vreau să o fac pe acea Scarlett Johansson care îți șoptește în ureche, dar să fie vorba despre locații din împrejurimi și despre descoperit puncte de interes. Vreau să reconstitui experiența mersului printr-un oraș cu un prieten care știe orașul pe de rost și vreau să fac asta pentru milioane de oameni.

În definitiv, nu știm exact când un astfel de proiect se va materializa, dar sunt foarte curios să-l încerc.